Diabetesmedicatie innemen

Professionele zorgverlerner die documenten bekijkt

Het is belangrijk dat u uw medicatie inneemt zoals voorgeschreven door uw arts, inclusief wanneer en hoe u ze moet innemen.

Als u diabetesmedicatie inneemt, dan is het belangrijk om:

  • te weten welke geneesmiddelen u inneemt en te begrijpen hoe die werken;
  • te vragen naar eventuele bijwerkingen van de medicatie. Deze staan ook op de bijsluiter;
  • uw arts onmiddellijk te informeren als u reageert op de medicatie.

Insuline - wat is insuline?

Insuline is een hormoon dat wordt aangemaakt in de alvleesklier (pancreas). Het is nodig om glucose (suiker) van het bloed naar de lichaamscellen te brengen, waar het als energiebron wordt gebruikt.

Waarom u mogelijk insuline moet gebruiken

Als u diabetes type 1 hebt, dan maakt uw alvleesklier geen insuline aan. Daarom zult u altijd voorgeschreven insuline moeten injecteren. Dat is voor u de enige manier om uw diabetes onder controle te houden.

Als u diabetes Type 2 hebt, dan hebt u mogelijk voorgeschreven insuline nodig als uw bloedsuikerspiegel hoog blijft ondanks het innemen van pillen en tabletten zoals voorgeschreven, en als ook andere methodes om uw bloedsuiker onder controle te krijgen, onvoldoende effect blijken te hebben. Starten met insuline betekent niet dat u hebt gefaald in het onder controle houden van uw diabetes. Diabetes Type 2 heeft de neiging om na verloop van tijd te veranderen en daardoor is er mogelijk een verandering nodig in uw behandeling

Bron:

IDF Diabetes Atlas (8th Ed.) (2017). International Diabetes Federation: Brussels, Belgium. Online versie geraadpleegd op 8 September 2019

BE-GEN-2100022