Laten we beginnen bij het begin

Liggend persoon

Een hoge bloedsuikerspiegel in de vroege ochtend komt veel voor bij mensen met diabetes. Dit staat bekend onder de naam ‘dawn fenomeen’, ook wel dawn effect genoemd, en vertoont een abnormale stijging in de bloedglucosewaarden, meestal tussen 2 en 8 uur ’s morgens. Onvoldoende insuline de avond daarvoor, onjuiste dosering van de diabetesmedicatie of het eten van koolhydraten voor het slapengaan kunnen ook leiden tot hoge bloedsuikerwaarden ’s morgens. Als uw nuchtere glucose nog steeds hoog blijft, praat dan met uw professionele zorgverlener over alle opties die kunnen werken met uw levensstijl en behandelschema. Hier vindt u enkele stappen die u kunt ondernemen om het dawn fenomeen te managen:

  1. Eet het avondeten vroeger
    Zowel wanneer u eet als wat u eet kunnen een invloed hebben op uw bloedsuikerspiegel in de vroege ochtend. Probeer naast regelmatige maaltijden ook het avondeten vroeger in de avond te nemen et koolhydraten te vermijden voor het slapengaan.
  2. Doe iets actiefs na het avondeten
    Een beetje sport kan helpen om de bloedsuikerspiegels naar beneden te halen; probeer een licht fysieke activiteit zoals een wandeling, yoga-oefeningen of rijden op een hometrainer.
  3. Volg uw bloedsuikerspiegel ’s morgens op
    Als uw bloedsuikerspiegel voortdurend hoog is in de ochtend, controleer dan ook even uw bloedsuiker ’s nachts – rond 2 of 3 uur – enkele nachten na elkaar. Dit kan u en uw arts helpen bepalen of wat u doormaakt het dawn fenomeen is of als er een andere reden achter schuilt.

Bronnen:

Mayo Clinic. The dawn phenomenon: What can you do? Geconsulteerd op 14 Augustus 2019

Medical News Today. How to manage the dawn phenomenon. Geconsulteerd op 14 Augustus 2019

BE-GEN-2100026