Hoe wordt diabetes behandeld?

Professionele zorgverlener

Het doel van ieder behandelplan voor personen met diabetes is de bloedsuikerspiegel onder controle houden en gezondheidsproblemen of complicaties voorkomen. Iedere persoon heeft echter unieke behoeften, en daarom heb je een specifiek zorgplan nodig voor jouw diabetes.

Voor meer informatie over de behandeling van diabetes type 1.

Voor meer informatie over de behandeling van diabetes type 2.

Voor meer informatie over zwangerschapsdiabetesbehandeling.

Het is teamwork

Experts raden een teambenadering aan voor de behandeling van diabetes. Jij bent het belangrijkste lid van je diabetesteam, omdat jij degene bent die door de aandoening getroffen is en er iedere dag mee bezig is.

Je kan familieleden of goede vrienden betrekken die je kunnen helpen bij het plannen en bereiden van maaltijden, samen met jou sporten, met je meegaan naar doktersbezoeken of die gewoon een luisterend oor bieden. Je kan ook navragen of er diabetesgroepen zijn in jouw buurt.

Jouw diabeteszorgverleningsteam

Laten we even kijken wie er deel kan uitmaken van jouw zorgverleningsteam. Wie deel uitmaakt van jouw zorgverleningsteam, zal afhangen van verscheidene factoren, zoals de specialisten die je nodig hebt om je diabetes onder controle te houden en wat er precies beschikbaar is in jouw gezondheidszorgsysteem.

Dit zijn enkele professionele zorgverleners die kunnen deel uitmaken van jouw diabeteszorgverleningsteam:

  • Huisarts: een zorgverlener die je opzoekt voor algemene controles of wanneer je ziek bent. Je huisarts is ook de persoon die je doorverwijst naar specialisten en andere teamleden. Andere zorgverleners die eerstelijnshulp bieden, zijn eerstelijns diabetesverpleegkundigen.
  • Endocrinoloog: een arts die is gespecialiseerd in hormoonziekten, zoals diabetes. Vraag je huisarts of je een endocrinoloog moet raadplegen. Dit zal afhangen van het stadium waarin jouw diabetes zich bevindt en jouw behandelingsplan.
  • Diabeteseducator: een verpleegkundige met een speciale opleiding en ervaring in het verzorgen en instrueren van personen met diabetes en hun familie over diabetes. Verpleger-instructeurs leren je de dagelijkse zelfzorgpraktijken voor diabetes aan, zoals het doorvoeren van wijzigingen in je gezondheidsgewoonten, de veilige omgang met diabetesmedicatie en het testen van je bloedsuiker.
  • Geregistreerde diëtist: Een professionele voedingsdeskundige die je kan helpen gezonde voedingskeuzes te maken op basis van jouw voedingsbehoeften, streefgewicht, levensstijl, medicatie en andere gezondheidsdoelen.
  • Oogarts (oftalmoloog of optometrist): een arts die gespecialiseerd is in oogziekten, waaronder diabetische oogziekte, en die is opgeleid om hierop te controleren.
  • Maatschappelijk werker / psycholoog / psychiater / gezinstherapeut: een professional in de geestelijke gezondheidszorg kan helpen met de persoonlijke en emotionele aspecten van het leven en met het omgaan met diabetes.
  • Podoloog: een arts die is opgeleid om problemen aan de voeten en de onderbenen te behandelen.
  • Apotheker: een professionele gezondheidszorgverlener die geneesmiddelen bereidt en verkoopt en die ook advies kan geven over het nemen van diabetesmedicatie en andere geneesmiddelen.
  • Tandarts: een arts die je tanden en tandvlees gezond houdt.
  • Inspanningsfysioloog: een professionele zorgverlener die is opgeleid in de bewegingswetenschap en die je kan helpen bij het doeltreffend opnemen van lichaamsbeweging in je behandelplan voor diabetes.

Bron:

American Diabetes Association. (ADA) Standards of Medical Care in Diabetes–2018. Diabetes Care 2018; 41, Suppl. 1. Online versie geraadpleegd op 9 September 2019

BE-GEN-2100021